Přijdu domů, koukám do schránky a co to přišlo? Pozvánka na „Procházku časem“. Není to žádná akce z historie, jak by člověk tipoval, ale pokud jste si to také mysleli, nejste zase tak úplně daleko. Jedná se o akci, kterou již po několikáté pořádá Znovín pro věrné zákazníky.

Bylo opravdu nádherné počasí, svítilo sluníčko a vůbec nefoukalo. Na to, že je únor, tak se tomu ani nechce věřit. Vyrazili jsme s Lukášem s dostatečným předstihem, ale přišli o chvilku dříve, tak jsme museli čekat. To nám ale pro tentokrát vůbec nevadilo, protože jsme se mohli vyhřívat na sluníčku. Akce se konala v Louckém klášteře, v prostorách, které Znovín využívá. Otevřelo se návštěvnické centrum a čekající dav včetně nás, razil dovnitř.

Průvodce pro Znojmo a region | Trasy a cyklotrasy Znojmo | Znovin Stukový Sal
Znovín Štukový Sál

Nahlásili jsme se, dostali jsme „ochutnávkový list“ archivu i s objednávkovým listem mladých vín, které byly také v plánu. Znovín právě na svých akcích umožňuje lidem ochutnat nová vína a objednat si je přímo po akcích nebo rovnou na akci. Tentokráte byla i možnost objednání archivních vín, ale těch je vždy jen omezené množství a tak se stane, že pokud jste na ochutnávce poslední den jako my, tak už mnohá vína jsou pouze pro ochutnání a jinak jsou vyprodána.

Průvodce pro Znojmo a region | Trasy a cyklotrasy Znojmo | Prvni Vzorek Veltlin
První vzorek – Veltlín

Ochutnávku jsme začali dvěma Veltlíny z let 2007 a 2009 a musím uznat, že to byly opravdu vzorky na rozjezd, protože i když moderátoři, kteří nás prováděli celým koštem je sice chválili, většině lidem moc Veltlíny nejely. Hned po Veltlínech jsme měli Rulandu bílou z roku 2009 (výběr z hroznů), která byla prvním vínem s ještěrkou. Pro ty co by nevěděli … Znovín má vína označené Zelenou ještěrkou (Lacerta Viridis) a vína označené Ledňáčkem (Ledňáček Říční). Troufnu si říct, že tohle bylo víno, které zaujalo velkou část lidí.
Archivní vína tvoří vinný kámen, který se usazuje na dně sklenice. Určitě jste si toho všimli, pokud jste nějaký archiv ochutnali. Před sebou jsem měl další víno, tentokráte Chardonnay 2007 (výběr z hroznů), kterému jsme dali přezdívku „chlupaté víno“. Jak jsme na to přišli? Takto:

Průvodce pro Znojmo a region | Trasy a cyklotrasy Znojmo | Vinny Kamen
Vinný kámen

Podle vinného kamene, který měl krásné „chlupaté“ krystalky. Snažil jsem se to vyfotit, ale přes lom skleničky se mi to telefonem nepovedlo zaostřit úplně do ostra, ale pro představu to určitě stačí. Následovaly dvě další vína, která se pořád nesla v lehce aromatickém duchu a byla spíše suchá až polosuchá. Jedno z nich bylo právě víno, které na prodejně stojí 2100,- Kč. Jedná se o Rýňák z roku 1997 (pozdní sběr/polosuché). Pro mě asi nejstarší víno, které jsem pil. Nutno dodat, že na to, že je takto staré, chutnalo opravdu luxusně. Úplně jinak než jsme zvyklí. No není divu, že toto víno zařadili mezi 1000 nejlepších vín světa. Což je za mě opravdu špička, když si vezmu kolik miliard vín na světě je.
Pak přišel nádherně voňavý Sauvignon z roku 2005 (Výběr z hroznů), kterým jsme se přehoupli do sladších vín. Toto konkrétně bylo polosladké. Strašně mě zaujalo, ač sladší vína moc nemusím. Krásně vonělo po černých zahradních plodech (ostružiny/rybíz) a nasládlá chuť potěšila určitě všechny ženy ve Štukovém sále, kde se celá ochutnávka konala.

Následovaly další vzorky, ale nebudu se zastavovat u každého, to by byl zbytečně článek na dlouhé čtení. Přesuneme se k závěru ochutnávky archivů. Na závěr se podávala vína červená. U nás troufnu si říct, že dost neoblíbená, protože na ně nejsme zvyklí a ne všichní je umí pít a vychutnat si je. Pravdou je, že hne první vzorek červeného Svatovavřinecké z roku 1999 (pozdní sběr/suché) spousta lidí vylilo. Víno to bylo takové plné a chutnalo po švestkách a rozinkách. Mě osobně nevadilo, ale další vzorek byl lepší.
Ale ještě se chvíli zastavím u toho Vavřince. Pro mě zásadní informace, kterou jsem se dozvěděl od jednoho z moderátorů bylo, že to má chuť a aroma, které by přirovnal ke kabinetu v kterém právě proběhl sexuální akt. Přiznám se, že tato informace obohatila snad všechny, včetně druhého moderátora, který byl stejně jak my všichni dost překvapen. Podobných přirovnání padlo více. Bylo to skvělé proložení atmosféry a mnoho lidí to ocenilo, někteří dokonce i potleskem.

Průvodce pro Znojmo a region | Trasy a cyklotrasy Znojmo | Prochazka Casem Znovin
Procházka Časem – Znovín

Posledním vzorkem z archivu byl Cabernet Sauvignon 2003 (výběr z hroznů/suché). Můj šálek kávy to nebyl, ale dokážu si to víno představit k červenému masu. Ke zvěřině naprosto ideální. Pokud v létě grilujete nějaké pořádné stejky, otevřete si ráno toto víno a popíjíte při grilování, určitě tím nic nepokazíte. Tímto jsme ukončili vína archivní a následoval košt vín z aktuální nabídky.

Průvodce pro Znojmo a region | Trasy a cyklotrasy Znojmo | Vinny Kamen Cerveny
Vinný kámen Červený

Za zmínku určitě stojí Veltlín zelený 2018 nebo Rýňák 2017, který měl nádhernou chuť po meruňkách, někdo mohl cítit na konci jazyku třeba i jablko. Moderátor říkal, že víno je herbální, což v překladu znamená, že může jemně chutnat po bylinkách, které rostou ve vinohradu.
Největší voňavkou koštu byl Muškát moravský 2018. Bylo to polosuché víno, ale při přičichnutí jsem čekal, že to bude opravdu sladké, ale nebylo. Jen takto výrazně vonělo. Celou akci zakončil Hibernal z roku 2017, který je vhodnější spíše pro dámy, protože je polosladký a velice dobrý na jazyku. Troufnu si říct, že idální na oslavu zákusku, či dortu.

Akci jsme si opravdu užili a velké poděkování patří právě Znovínu, který akci pořádal.
Domů jsme šli dlouho, ale došli jsme …
Těšíme se na další akce.