Jaký jiný program vymyslet na svatého Martina, než ochutnávku vína. My jsme se proto 11. 11. 2022 vydali do Louckého kláštera na pochůzkovou ochutnávku vína, kde jsme ochutnali nejen Svatomartinská vína, ale také vína z klasické nabídky od Znovínu a Sklepů Lechovice.

Začínali jsme ve Štukovém sále. To byla asi nejlepší možná varianta, která nás mohla potkat. Začali jsme totiž právě Svatomartinskými víny a první z nich bylo červené Muller Thurgau 2022. Za ním následovalo Zweigeltrebe rosé 2022, které se nám ze Svatomartinských vín zdálo nejlepší. Do třetice nesmí chybět ani Svatovavřinecké 2022. Tím, že jsou to mladá vína, tak jsou samozřejmě ještě taková živá, ostřejší, až řekl bych možná pikantnější, ale pokud máte rádi Svatomartinská vína, tak vás to určitě nepřekvapí, ale naopak mile potěší.

My jsme se nejvíce těšili na stanoviště Galerie U Svatých a Knihovnu. Tam jsme očekávali asi nejlepší vzorky z celé ochutnávky. A jak jsme očekávali, tak jsme se také dočkali. Asi úplně nejlepší víno, nad kterým jsme se jednohlasně shodli, je Ryzlink Rýnský 2021 VOC, který jsme chutnali právě v knihovně. Podle nás úplně nejlepší víno, které si můžete vychutnat jak u dobrého oběda, tak při posezení s přáteli nebo jen tak, na takové klasické večerní popíjení k dobrému filmu. Když už jsme u těch „nej“, nemůžu si odpustit zmínit nejsladší víno z celé ochutnávky a tím je Tramín červený z roku 2018 TC, který jsme chutnali v Galerii U Svatých.

Z1391 | Památky Znojmo, Trasy a cyklotrasy Znojmo - Turistický průvodce
Rýňák VOC – Nejlepší víno z celého putování (dle redakce Toulek)
L2115 | Památky Znojmo, Trasy a cyklotrasy Znojmo - Turistický průvodce
Druhý favorit – Sauvignon 2021 – Lechovice – „Kopřivák“

Většina vín byla právě ze Znovínu, ale v konírně byla přímo ochutnávka vín z Lechovic. Na to, že byla vlastně z Lechovic jen 4 vína, tak nesáhnete vedle, pokud vezmete hned dvě z nich, které jsme koštovali. Jejich Sauvignon 2021, který chutná po kopřivách a je více než „pitelný“. Právě u Sauvignonu jsme se rozhodovali, jestli ho dát jako nejlepší víno celkově nebo jestli vyhraje Rýňák od Znovínu? Nakonec jsme se shodli, že o kousek lepší bude asi Znovín, ale to jen díky preferenci toho, že kolega nemusel vína, která chutnají nebo voní po travinách a Sauvignon je přesně ten typ. Chutná konkrétně po kopřivách.

Každopádně bychom ho chtěli moc poděkovat Znovínu Znojmo, že jsme se této akce mohli účastnit. Je to perfektní nástroj k tomu nachutnat si nějaká nová vína a hlavně strávit pár chvil s lidmi, kteří Ta vína dělají, ale samozřejmě také posedět s přáteli a známými a projít si místa, kde tato nádherná vína vznikají.