První akce po opatřeních a lockdownech. Hurá! Otevřené sklepy formou vinné pohotovosti v Šatově. Už jsme se těšili a doufali, že akci nezruší, takže to nešlo jinak a museli jsme tam být. A jaké to bylo? Mrkněte do článku.

Rychlá doprava ze Znojma

Šatov má obrovskou výhodu. Má železniční zastávku na trase Znojmo – Vídeň, kde jezdí vlak celkem pravidelně a v docela fajn intervalech, takže jste během chvilky na místě a nemusíte řešit odvoz. Cena jízdenky je nějakých 16,-Kč. Takže se opravdu rychle a za pusu dostanete k vínu.

Rychlý start

Vyložil náš vlak a my se pomale přesouvali do Sklepní uličky, ale už po cestě jsme narazili na sklípek číslo 2, což bylo Rodinné vinařství Rajnohovi. Sympatická paní se nás ihned ujala a abychom nezůstali na suchu, tak jsme si koupili skleničky a ochutnali první vzorky. Paní nám dám dala cenné informace a hlavně mapku, podle které jsme naplánovali cestu.

Tak jsme úspěšně započali košt v Šatově. Hlásili, že budou bouřky, ale na obloze moc mraků nebylo a sluníčko peklo, až běda. Začali jsme se proto obávat docela rychlého startu. Ono koštovat vínečko přímo na sluníčku nedělá moc dobře.

Sklepní ulička

Nejvíce sklípků se, jak už název napovídá, nachází ve sklepní uličce. My jsme začali koštovat uličku u Moravského sklípku Znovínu, který vlastně ani nebyl na mapce. To nám ale vůbec nevadilo. Měli tam výborný vzorek Vlašáku s rosničkou – ten určitě doporučujeme.
Dále jsme koštovali vína ve Sklepě U dvou zvířat, ve Vinařství Halkoci, Víno Frlausovi a u pár dalších.

Velký palec nahoru

Velkou pochvalu bychom chtěli udělat Vinařství Halkoci. Nejen, že měli moc dobrá vína, ale zároveň nalévali opravdu „vrchovatě“. I když jste si objednali půldecku, klidně jste odcházeli s deckou. Takže nechat tu nějaký tringelt bylo více než jasné. Tady si to opravdu zasloužili.
Pochvalu si ale zaslouží snad opravdu všichni, co akci pořádali nebo se na ní podíleli.

Počasí nám přálo. Sice chviličku pršelo a bouřka byla slyšet, ale nebylo se čeho bát. Za chvilku bylo po všem a vylezlo sluníčko. Ale blížila se hodina, kdy jsme se museli pomale přesunout na nádraží. A protože jsme po cestě tam, vynechali jedničku, tak jsme si řekli, že ji navštívíme cestou zpět.

Smutná tečka na konec

Navštívit jedničku na konec, jak se ukázalo, nebylo vůbec šťastná volba. Bylo to Vinařství Stará Brusírna. Tady nás v první řadě zarazila „arogance“ pána co naléval. Se slovy „půldecku Vám určitě nenaleju – nalejvám jen po decce!“ jsem měl sto chutí otočit se a jít, ale přecijen to byl poslední sklep, tak tomu dáme šanci.

Poznámka redakce: Všude se dalo koupit víno na ochutnání buď 0,5dcl nebo 1dcl. Většina vín stála okolo 20kč/0,5dlc. Tady prostě musíte zaplatit rovnou 40kč za vzorek. Takže nám nepřišlo fér toto jednání, které evidentně mělo za cíl spíše vydělávat, než dát lidem ochutnat víno.

Já jsem měl třeba Sauvignon, který byl hezky do kopřivova. Za mě dobrá volba. Ostatní ze skupiny ale neměli to štěstí a jednohlasně se shodli na tom, že jim vína nechutnala.

Kde je vlak?

No nedalo se svítit, ale zklamání z posledních vzorků muselo stranou a šlo se na vlak. Koupili jsme si po cestě lístky a čekali. Ale ač už hodina odjezdu minula, vlak nikde. Podle telefonu mělo být vše v pořádku a vlak prý neměl žádné zpoždění.
A ono ejhle. Přijel nějaký větší cestovní autobus, který byl náhradní dopravou za náš vlak. Vytáhli jsme kočár dovnitř, ale do uličky jsme se pořádně nevešli. Takže cesta Šatov – Znojmo probíhala ve stoje za držení kočárku a sebe.

Ale bylo to boží. Určitě se těšíme na další akce.